Pages

13. 8. 2012.

Bonelli na američki način: ORFANI


Otkad je umro „tata Sergio“ u redovima najvećeg italijanskog strip izdavača tradiciju ostavljaju po strani. Za sljedeću godinu iz kuće Sergio Bonelli editore najavljeno je pokretanje nekoliko serijala koji, sudeći po tematici, liče na sve samo ne na stripove čiji heroji nose stetson na glavi ili sjekiru za pojasom. Tako će za nekoliko mjeseci na italijanskim, a nadajmo se uskoro i na našim kioscima, osvanuti novi mjesečnik interesantnog naziva Orfani.

Ono što se do sada zna: serijal će imati ukupno 12 brojeva, po 130 stranica. Kompletan je u boji što je takođe kuriozitet za kuću nadaleko poznatu po stripovima kao što su Zagor i Tex Willer (ovi junaci u boji su izlazili samo u formi jubilarnih izdanja). Orfani če izlaziti mjesečno, debi će imati na ljeto 2013. godine.


Scenario potpisuje Roberto Recchioni. Za crteže su zaduženi Emiliano Mammucari (crtao Caravan, meni omiljeni italijanski mini serijal), Giorgio Santucci, Gigi Cavenago (Johnatan Steel, Cassidy...), Davide Gianfelice (Dylan Dog, John Doe, Northlanders, Marvel...), Alessandro Bignamini (Greystorm, Mister No, Brad Barron), Massimo Dal’Oglio (Johnatan Steel, John Doe...), Werther Dell’Edera (John Doe), i “one and only” Massimo Carnevale (John Doe, Dylan Dog) koji će za strip Orfani nacrtati sve naslovnice. Table će obojiti anonimus Annalisa Leoni.

Kako će Italijani, naviknuti na “bang”, “bum” i “tras”, podnijeti rat svijetova i komplikovanije scenarije tek treba da se vidi. Prema prvim najavama, ovo će biti SF sa nekakvom vojno-ratnom tematikom. Autori kažu, tu i tamo će podsjećati na Kjubrikov klasik “Full metal Jacket” (LOVELY ako se ja pitam). Priča će biti podijeljena u dva perioda, koji će se mijenjati iz epizode u epizodu (ili u samim epizodama). U “prošlosti” – radnja će se odvijati neposredno nakon “razornog napada” koji se desio na Zemlji, dok ćemo u “sadašnjosti” čitati table u kojima je predstavljen rat između ljudi i “onih” koji su napali Zemlju. Glavne likove (množina, liči mi na Meddin Caravan) ćemo u prošlosti gledati kao djecu, ali i kao odrasle (vojnike) u sadašnjosti. Isto tako, radnja će se povremeno prebacivati u “međuprostor” – odnosno, doba vojne obuke.

Koliko sam uspio da skontam, boreći se sa površnim italijanskim i google translate-om, prvih 12 brojeva Orfanija biće samo prva sezona serijala. Tako da se nastavlja novi trend u Bonelliju započet sa “Skrivenim licem” i "Šangajskim đavolom". Po meni, Orfani je jedan od najočekivanijih strip projekata u Italiji nakon smrti “tate Sergia”.




Нема коментара:

Постави коментар