Milan B. Popović: Vrijeme brutalnih dobronamjernika

Posted by Slaviša Bajić On 1. 12. 2013. 0 komentari

"Istovremeno proklet i blagosloven time što je rođen u Srbiji, Milan B. Popović živi kao kolumnista, recenzent, novinar (u levoj moždanoj polovini) i pesnik (u desnoj). Po verskom opredeljenju Don Kihot sa oštrim penkalom, sa svojim vetrenjačama se najčešće konfrontrira u Beogradu, mestu stanovanja. Iskustva samospoznaje kroz višegodišnje preživljavanje na kori hleba i olovci autor je pretočio u tri zbirke poezije: „Molitva tetoviranog srca”, „Oka da ne ispustim dah” i „Vreme brutalnih dobronamernika”, a svoju ljubav ka rock muzici ovenčao CD albumom komponovanim na stihove iz objavljenih zbirki. Isuviše širok za uske kapije kroz koje propuštaju književno podobne u Srbiji, shvatio je da su hrabar pogled u ogledalo i zdrava dijeta neminovni. Nutricionistička obdukcija življenja izvršena zbirkom pesama „Na kori integralnog hleba i olovci" bila je neizbežan sledeći korak, koji će zasigurno doprineti Milanovom daljem umetničkom prosperitetu." Dušan S.


Prije nekoliko sedmica Novosađani “Tales of Dark” izbacili su novi spot za pjesmu "Prah". Objavljena je na CD kompilaciji "Vreme brutalnih dobronamernika" gdje ste pisali sve tekstove. Da li ste zadovoljni kako su različiti bendovi shvatili vašu poeziju.
//////// Spot grupe “Tales of Dark” za pjesmu “Prah”, vaši čitaoci mogu pogledati na linku http://www.youtube.com/watch?v=dj5Wq3aIVhs . Jesam, zadovoljan sam i ovom pjesmom, kao i svim ostalim numerama sa kompilacijskog CD albuma, jer su se oko 70 muzičara i izvođača svojski potrudili i dali svoj trenutni umetnički maksimum. Na kompilacijskom albumu „Vreme brutalnih dobronamernika“ nalazi se 18 grupa i izvođača: legendarna umetnica Aleksandra Slađana Milošević, sastavi Alogia, Instant karma, Abonos, Art diler, Backbone, Tales of dark, Broken strings, Atlantida, Disparador, Amaranth, A. R. Club, Heaven rain, Iskaz, Darkshines, Asphalt Chant, Seraphim i Demether. CD je štampan u hiljadu profesionalnih original primjeraka - koji su već podijeljeni širom država bivše velike Jugoslavije - pa se sada CD može besplatno skinuti/downloadovati sa mog zvaničnog sajta www.MolitvaTetoviranogSrca.com u mp3 formatu, sa kompletnom knjižicom i press materijalom. 

To nije jedini spot sa albuma. Da li i ostali bendovi imaju u planu nešto slično?
//////// Naravno da nije. Ekskluziva je prvi spot Aleksandre Slađane Milošević u duetu sa grupom Alogia, za pjesmu “Izdaja, ja bih da odmorim dušu”. To je naša zajednička umjetnička saradnja, kako na samom tekstu, tako i na muzici. Spot za pjesmu „Izdaja, ja bih da odmorim dušu“, možete pogledati na linku http://www.youtube.com/watch?v=zPTefwmhyjc .


Možete li neupućenima objasniti koncept CD kompilacije i kako je zapravo došlo do saradnje?
//////// Svi gorepomenuti umjetnici su se okupili oko ideje spajanja popularne gitarske muzike i savremene poezije (u ovom slučaju, moje poezije) u jednu neraskidivu cjelinu. Pri odabiru sastava vodilo se računa prvenstveno o kvalitetu, ali i o teritorijalnoj rasprostranjenosti muzičara - učesnika, tako da se na CD kompilaciji, pored nekoliko sastava iz Beograda, nalaze i umjetnici iz Kragujevca, Novog Sada, Smedereva, Zrenjanina, Pančeva, Petrovca na Mlavi, Banja Luke i drugih gradova.

Zašto baš rock i metal bendovi?
//////// Zato što ja te muzičke žanrove najviše volim i uživam privatno slušajući ih.

Ideja da ponudite svoje tekstove različitim autorima i to objavite na CD-u je poprilično originalna. Da li se može očekivati neko drugo "Vreme brutalnih dobronamernika"?
//////// Može, mada je još uvijek rano govoriti o tome. Još uvijek - vjerujem da i vi to vidite i osećate - živimo u vremenu brutalnih dobronamjernika. U tom smislu, promocija ove CD kompilacije i dalje traje i trajaće…do boljih vremena u koje ja vjerujem.


Na ovaj način svojevrsno promovišete domaću muzičku scenu. Možete li predložiti neki domaći bend koji vam je u posljednje vrijeme privukao pažnju?
//////// Privatno slušam hard rock, grunge, sweet metal sa kraja osamdesetih i početka devedesetih godina, mada slušam sve muzičke žanrove, jer, kao muzički kritičar moram da budem upoznat sa svim novitetima, kako kod nas, tako i u svijetu. Slušam sve, od Silvane do „Nirvane“. Dopadaju mi se hrvatske “Punčke” i beogradski “Repetitor”. Ima puno dobrih, mladih talentovanih bendova…

Javnosti ste poznati i na drugim poljima. Kako biste opisali Milana B. Popovića?
//////// Pjesnik, novinar, kolumnista, publicista i rock kritičar. Time se bavim već dvije decenije.

Činjenica je da svakom mladom bendu sa ovih prostora imponuje kada pročita vašu recenziju o njihovoj muzici. Koliko vas ispunjava rokenrol novinarstvo i, na kraju, da li se isplati?
//////// Uživam u rokenrol novinarstvu. Finansijski se ne isplati jer je sve manje prostora za rokenrol u domaćim i balkanskim ozbiljnim štampanim medijima, ali se ja borim da poboljšam tu situaciju i ostvarim nemoguću misiju. Rokenrol novinarstvo mi je duhovno zadovoljenje, mada poeziju ipak stavljam za stupanj više, na bolje, i vrednije. Poezija je elitna disciplina duha!


Do sada ste izdali i nekoliko knjiga. Šta je, nakon pjesničke trilogije, sljedeće u planu?
//////// Posle pjesničke trilogije započete knjigom “Molitva tetoviranog srca”, nastavljene knjigom “Vreme brutalnih dobronamernika” i zaokružene knjigom “Oka da ne ispustim dah”, objavio sam i četvrtu knjigu, knjigu satiričnih, duhovitih pjesama, “Na kori integralnog hleba i olovci”. Imam ideja, imam inspiracije što je najbitnije. Doći će sve na svoj red. Obavjestiću na vrijeme vas i vaše čitaoce. Do tada, čitajte brutalno dobru poeziju i slušajte besplatno rock i metal muziku na sajtu www.MolitvaTetoviranogSrca.com .