Alogia: Elegia Balcanica

Posted by Slaviša Bajić On 26. 10. 2013. 0 komentari


Čim je na internetu objavljen novi singl benda Alogia počele su da kruže priče kako se vraćaju korijenima i tvrđem zvuku. I zaista, ako je suditi samo po pjesmi "Elegia Balcanica" bend ponovo svira progressive/power metal kojim su se proslavili na prva dva albuma "Priče o vremenu"  (2002) i "Priče o životu" (2004). Novi singl najavljuje i novi album istog imena, četvrti po redu. Pored impresivnog spota, bend je, za sada, izbacio samo imena pjesama. Od jednog od gitarista u bendu Srđana Brankovića pokušao sam saznati više detalja. 

Na novom singlu "Elegia Balcanica" uočljiv je povratak korijenima. Da li to znači da će i ostale pjesme na albumu biti u sličnom tonu? Treba li očekivati prog ili heavy zvuk - ili nešto između?
Mislim da je još rano da govorim detaljno o novom albumu, koji je snimljen i završen, ali ćemo ipak objaviti nekoliko spotova prije objavljivanja. Objavljivanje predviđam za početak 2014. Povratak korijenima je očigledan. 

Po svim mjerilima ovo je najljepši Alogijin spot. Čini se da je to i publika prepoznala - više od 11 hiljada youtube pregleda, i to samo za nekoliko dana.
Reakcije su zaista sjajne. Drago mi je što se i tebi dopalo. Inače, ovo je prvi spot urađen u samostalnoj produkciji, uz pomoć Vladimira Talijana.

Tekst pjesme "Elegia Balcanica" obrađuje interesantnu temu. Hoće li nam i ostatak albuma pričati priče o tragičnoj balkanskoj sudbini?
Ne, tekstovi su raznolike prirode.

Ne otkrivate previše detalja. Bend je, za sada, izbacio samo naslove pjesama sa novog albuma. Koliko je trajao proces snimanja? I dalje sav posao završavate u svom studiju? Ko će raditi CD cover i booklet - da li će se ovaj segment razlikovati od dosadašnjih Alogijinih albuma?
Snimali smo ga u proteklih godinu dana i definitivno završili sve ovog ljeta. Album je odsviran i produciran, kao i svaki put do sada, u "Paradox" studiju. Po prvi put, cover za Alogiju će uraditi Slobicus Doomicus, koji je već sudjelovao kao dizajner za nedavno objavljene "Despot" i "Lunar Pocket" albume.


Sjećam se da sam album "Priče o životu" dobio za rođendan - prvo i jedino digipak domace izdanje u kolekciji. Bilo je tu svega - bonus stickera i bookleta, čak i CD sa video dodacima. Hoće li i ubuduće biti sličnih iznenađenja?
Zaista još uvijek ne znam. Znam da će sigurno biti objavljen CD, a u pregovorima smo i za vinil. Možda ćemo objaviti i DVD sa svim spotovima i sa nekim neotkrivenim, ali kvalitetnim live snimcima. Mada je pitanje koliko ima smisla objavljivati takve stvari u 2014. godini.

Kad već pričamo o iznaneđenjima - možeš li nam otkriti razloge zbog kojih ste se razišli sa Damirom Adžićem i Ivanom Vasićem? Da li ste i dalje u dobrim odnosima?
U dobrim smo odnosima, mada se ne viđamo baš tako često. Obojica su mi jako dragi, sjajni muzicari. Teško je u par redova objasniti razloge koji su godinama jačali. Oni su ostavili svoj trag u ovom bendu, bez obzira na to što smo se razisli.

Publika se, čini mi se, odavno navikla na novu postavu. Koliko ste zadovoljni sa "pridošlicama"?
Vladimir i Golubica su u postavi već par godina, a ja imam utisak kao da su mnogo duže prisutni. Bend fantastično funkciniše sa njima, što će se čuti i na novom albumu. Viđao sam i najveće skeptike koji su bivali oduševljeni novim članovima poslije naših nastupa.


Vidimo da Nikola Mijić (vokal) stiže da ispoštuje i neke druge projekte. Nedavno je postao frontmen u bendu iz Velike Britanije Eden's Curse. Koliko to pomaže u promociji Alogije kao benda i da li ćete možda opet okušati sreću u inostranstvu?
Možda i hoćemo.

Šta je sa vašim drugim bendovima? Psychoparadox godinama nije izdao album.
U protekloj deceniji, Psychoparadox iskra je par puta ponovo zasijala, ali nijednom dovoljno jako. Ne vjerujem da ćemo skoro biti aktivni pod tim imenom.

Pored rada sa Alogiom, u posljednje vrijeme najaktivniji si sa bendovima Lunar Pocket i Despot. Aca Seltik i Saška Jankovic odavno su dokazali vokalnu klasu - samo što su u ovom slučaju postavljeni u, za njih, neobičan heavy ambijent. Da li si zadovoljan kako su uradili posao?
Saška mi je bliska prijateljica, izuzetno talentovana i pametna - ona se veoma lako uklopi u bilo koju vrstu umjetnosti. To nije bilo "odrađivanje", ona je zaista unijela sebe i uradila je to na pravi "heavy metal" način. Saški ta muzika uopšte nije strana. Ja zaista mislim da je "Lunar pocket" jedan od najbolje otpjevanih ženskih metal albuma uopšte. Aca je višegodisnji prijatelj, a ideja o "Despotu" je veoma stara. Pjesme su nastajale i snimane u različitim vremenskim periodima. Mislim da nam je svima to prijalo. Nastavićemo da snimamo, vjerovatno i ozbiljnije u budućnosti.

Da li je u planu turneja sa ovim bendovima ili ćete se bazirati samo na studijski rad?
"Despot" je nešto sto bi trebalo da se dešava i uživo, takav je plan - mada to i nije baš tako lako ostvariti, ako uzmete u obzir prioritetne obaveze svih članova.



Možeš li nam otkriti bar dio ekipe koju ćeš okupiti za naredni Expedition Delta projekat?
Da, u pripremi je i drugi ED album, koji će svakako okupiti neke od onih muzičara koje ste upoznali na prvom izdanju. Ipak, biće tu i nekih novih imena. Ovih dana radim na demo snimcima sa mojom prijateljicom Anđelom Ishić - pored Saške, još jedna sjajna smederevska pjevačica.

Kad je izašao prvi 
Expedition Delta album, jedan kolega prokomentarisao je kako Srđan Branković pokušava glumiti Arjena Lucassena i njegove rock/metal opere. Koliko je danas moguće biti originalan u metal muzici?
Meni uopšte ne smeta kada prepoznam neke stare uticaje u nekim novim bendovima. Štaviše, uvijek se obradujem - jer su rijetki novi bendovi koji znaju da prenesu stare kvalitete na pravi način. Izuzetno rijetki. Volim Ayreon, posebno "Actual fantasy" i, da - to je ta ideja "Rock opere", mada mislim da se ED muzika poprilično stilski razlikuje. Zapravo, Arjen me je i povezao sa nekim muzičarima koji su svirali na prvom albumu - najpre Gary Wehrkamp (Shadow Gallery) i Joost (Star One). Ako ćemo već da sitničarimo, ni Ayreon nije toliko originalan, već je spoj različitih uticaja - od Beatlesa i Pink Floyda, pa do progressive metala, sto i sam Arjen kaže. Ali, da li je to uopšte važno, dokle god uživamo u muzici? 



Kako komentarišeš nove albume Ayreona i Dream Theatera? Da li su ispunili tvoja očekivanja?
Novi Ayreon još uvijek nisam preslušao, nadam se da je više u "science fiction" fazonu, a manje ethno. Dream Theater mi se dopao. Harmonijski je jako blizak "Images and Words" fazi, a to mi je najomiljenija DT faza.

Koncertni planovi? Čest ste gost u Banjaluci - kad ćemo vas ponovo gledati?
Završili smo turneju tokom koje smo promovisali prošli album, obišli smo puno gradova i mahom se trudili da na listi bude sto više onih u kojima nikada nismo svirali. Naravno da planiramo nastupe odmah po izlasku albuma "Elegia Balcanica" i nadam se da nećemo zaobići Banja Luku. Nadam se da ćemo se ponovo vidjeti u 2014. godini! Metal pozdrav!