Ti: da nam žele dobra jutra

Posted by Slaviša Bajić On 10. 10. 2013. 0 komentari


Moja priča sa beogradskim pop duom Ti nije počela naljepše. Na DemoFestu su mi promakli a kada mi je drugarica poslala youtube link sa jednom od njihove četiri pjesme - totalno sam ih ignorisao. I onda sam sasvim slučajno odgledao spot za pjesmu "Da ti želim dobra jutra" - i oduševio se. Nemaju dugu istoriju za sobom - postoje tek od prošlog ljeta a bend su osnovali Makedonci Ilija Duni i Trajče Nikolovski. Ilija je prethodno svirao u grupama Petrol i Meatmarket, a Trajče u bendovima White Noise in a White Room i Čistilište. Imaju četiri objevljene pjesme a uvježbavaju ih u dnevnoj sobi Ilijinog stana. U tom istom stanu pripremaju i svoj prvi album. Stvorili su ga svirajući gitaru, bas sintisajzer i elektronski bubanj.

Za naše prostore je neobično vidjeti nekog ko na stejdžu svira elektronski bubanj, pa i bas sintisajzer. Podsjeća me na situaciju kad sam gledao video snimak jednog metal benda gdje čovjek svira gitaru a u pozadini trešti elektronika. Kako ljudi prihvataju eksperimente?
Ilija Duni: Nama je zanimljivo što možemo da eksperimentišemo i tako se igramo, a muzika je najljepša igra. Mada mislim da slušaoce ne zanima da li iza pjesme stoji standarni ili eksperimentalni set, suština je da je pjesma dobra, ostalo je forma.

Interesantna je ta priča o kuhinji i probama. Muzičari uglavnom traže skupe studije za pronalaženje boljeg zvuka ali i prirodnijeg ambijenta.
Ilija Duni: Mislim da nema prirodnijeg ambijenta od kuće, tu se osjećam najopuštenije. Živim u potkrovlju koje se sastoji od jedne velike prostorije, zidovi su obloženi lamperijom i samim tim akustika je odlična, tu probamo i snimamo. Mislim da nam prostor u kome radimo puno doprinosi, da nemamo taj prostor, ne bismo postigli da zvučimo kako zvučimo.




 


Psihodelični pop kod nas baš i nije popularna muzika. Kako biste opisali muziku koju stvarate?
Ilija Duni: Kao psihodelični pop, muziku koja kod nas baš i nije popularna.

Na zvaničnoj internet stranici fanovi mogu besplatno skinuti, za sada, jedine četiri pjesme – ili da za download uplate koliko hoće novca. Ovakvu praksu ima i beogradski bend Consecration. Da li se tu može pričati o nekoj zaradi?
Ilija Duni: Za sada ne, ali jednog dana možda. Obojica imamo dnevne poslove, a kao bend smo ekonomični - probamo kod mene, snimamo i miksamo sami, imamo mali auto koji ne troši puno, njime idemo na turneje, dvoje nas je, sve to dosta olakšava.

Kad možemo očekivati nove pjesme i da li radite na albumu?
Ilija Duni: Uskoro počinjemo da snimamo album, planiramo da ga objavimo krajem novembra.

Mislite li da vas je eksperimentisanje i originalnost udaljilo od pobjede na banjalučkom DemoFestu? Koliko su vam pomogli česti live nastupi i pojavljivanje na festivalima? Svirali ste i na Exitu.
Ilija Duni: Na banjalučkom DemoFestu su izmjene između bendova trajale tri minuta, što se za naš komplikovan setup ispostavilo prekratko. Živi nastupi nam puno znače, odsvirali smo skoro trideset koncerata za šest mjeseci i puno toga naučili.





Inače se družite sa trojcem iz benda Repetitor - oni su u Banjaluci česti gosti. Kad ćete ponovo svirati kod nas? Kakav vam je plan sa live nastupima?
Ilija Duni: Repetitor su naša braća i sestre. Nadam se da ćemo imati prilike da sviramo u Banjaluci uskoro i popravimo utisak sa DemoFesta. Za sada su u planu nastupi u Beogradu 9.11. (Gun Club) sa danskim bendom Efterklang, a potom mala hrvatska turneja 27, 28, 29 i 30.11, Zabok, Šibenik, Zagreb i Rijeka.

Kakva su iskustva sa projektom ATTIC Sessions? Tu ste snimili dvije pjesme uživo. Da li možemo očekivati još neki spot uskoro?
Ilija Duni: Iskustvo sa ekipom iz ATTIC studija je odlično - fin svijet, pun entuzijazma. Nedavno se pojavo video za pjesmu Da ti želim dobra jutra, koji je režirao naš drug Rastko Petrović, pjesma je inače korišćena za Rastkov diplomski film Dosta dobra lamperija, a sa Rastkom planiramo da uradimo još jedan spot uskoro. 





Predstojeći koncerti 
09.11. Gun Club, Beograd (+ Efterklang) 
27.11. Zelena dvorana, Zabok
28.11. Azimut, Šibenik 
29.11. Kino Gric, Zagreb 
30.11. Zivot, Rijeka